A voltes amb el Cid

charlton-heston-en-el-cid-1El passat dia 13 de març va tenir lloc el plenari, el punt més debatut del qual va ser la moció presentada pel nostre grup demanant a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua la seva opinió sobre oficialitzar el topònim tradicional valencià “Vilafranca” com a única forma vàlida.

Donada la notícia al rotatiu Levante, signada per J.T. en què es mencionaven algunes inexactituds, el regidor Francesc Monfort va fer un repàs històric i va adjuntar abundant documentació, la qual us mostrem a continuació.

Hi ha sobrades raons històriques per a prescindir de la versió castellana del nom del nostre poble, així com del cognom “el Cid” que aquesta comporta. En aquest sentit l’historiador Josep Monferrer ens il·lustra amb una encertada ressenya.

A nivell d’ajuntament la primera moció demanant el canvi de nom del poble va ser al plenari de 9 d’octubre de 1980 (fa 37 anys). La moció va ser presentada pel PCPV. Va tindre 6 vots d’UCD en contra i 5 vots a favor del PCPV. Al Novembre del 1984, Francesc Monfort en presentava una altra que també va ser rebutjada.

Amb l’entrada a la Generalitat del PSPV la recuperació de la toponímia es rellança i molts municipis valencianitzen el seu nom amb el suport del Govern Valencià.

Amb data 9 de gener de 1985 Ximo Puig s’adreça al conseller de Governació Felipe Guardiola del PSPV, dient-li “La nostra posició envers el problema és la de recolzar la toponímia de Vilafranca i la seua inclusió dins de la comarca dels Ports”.

Amb data 10 de setembre de 1985 Adolf Sanmartí, cap del gabinet del conseller d’administració pública es dirigeix al Sr. Joaquim Puig i Ferrer, secretari de cultura de l’executiva del PSPV. A l’escrit li diu “adjuntem carta referent al topònim VILAFRANCA adreçada al conseller de cultura”.

Amb data 11 de setembre de 1985, el conseller d’Administració Publica Vicent Soler i Marco envia una carta al Conseller de Cultura que comença així: “Hem rebut un escrit del Diputat Joaquim Puig i Ferrer en què ens manifesta la seua opinió…”,i segueix”, la denominació de “Villafranca del Cid” hauria de ser canviada d’acord amb els criteris històrics per la denominació de “VILAFRANCA”.

Amb posterioritat Pedro Sorribes Folch, d’Esquerra Unida, sent alcalde Rogeli Tena va presentar de nou una moció demanant el nom de VILAFRANCA per al nostre poble.  L’alcalde que el 1980 va demanar el canvi de nom del poble, ara rebutja la moció i vota en  contra.

Al grup Compromís pensem que ara és el moment de presentar de nou el canvi de nom, i així ho teniem establert al nostre programa electoral.

Després de l’argumentació de Francesc Monfort, la moció va ser rebutjada amb els vots del PSPV (el grup popular no va estar present al plenari), que es va excusar dient que ells no ho portaven al programa electoral, i que el cognom “del Cid”, encara que històricament incorrecte, ens deslliurava de que ens confongueren amb altres Vilafranques de l’estat espanyol.

Des del grup Compromís seguirem insistint en el fet que Vilafranca és un poble valencià i tenir un nom castellanitzat amb un cognom històricament impossible no ajuda a recuperar la nostra dignitat com a valencians.

Arxivat a Sin categoría

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

<span>%d</span> bloggers like this: